3 de octubre de 2008

30 minuts: CRISI: I A MI PER QUÈ M'AFECTA?

Este domingo 5 de octubre a las 21:45 en el programa "30 minuts" examina este domingo el fenómeno de interconexión financiera mundial que ha dejado el mundo vulnerable al colapso del sistema crediticio internacional.

Joseph Stiglitz, premi Nobel d'Economia el 2001, sosté la tesi que la crisi de Wall Street que està arrossegant el sistema financer i l'economia mundials posa de manifest que el model de fonamentalisme de mercat no funciona. Fins i tot va més enllà quan assegura que l'actual malson econòmic és per als mercats el que la caiguda del mur de Berlín va significar per als països comunistes.

Agosarada o no la seva definició del daltabaix financer, no ha estat l'únic economista o expert a utilitzar les expressions de gros calibre per referir-se al que està passant. Altres premis Nobel d'Economia, com Solow, Nash, Mundell, Phelps, coincideixen a assenyalar que res tornarà a ser el mateix... D'acord..., però en quina direcció? Les fitxes de dominó de la crisi i de la traducció en l'economia real encara no sembla que hagin caigut del tot. Quina afectació final tindrà també per a l'economia espanyola, catalana, l'enfonsament d'aquesta espècie de "casino financer" internacional originat als Estats Units?

Centrat en l'escenari de l'origen de l'actual fallida, els Estats Units, i amb una mirada sobre les seves causes -que han donat lloc a l'explosió de la bombolla inmobiliària- el reportatge "Crisi: i a mi per què m'afecta?" aterra als noms i cognoms, als rostres del victimari social de la crisi. Amb opinions tan autoritzades com les de Satyajit Das, autor de l'assaig "Traders, guns and money", i de Robert Shiller, professor de la Universitat de Yale, i autor del lúcid i premonitori treball "Irracional Exhuberance".

Una "música" que ens comença a sonar massa familiar aquí. De la mà de tres pesos pesants de l'economia a Catalunya i a Espanya -Andreu Mascolell, -Antoni Serra Ramoneda i Antón Costas- tractem de dibuixar els perfils d'aquest malson i la seva repercussió present i futura en la nostra realitat més pròxima.


Más info: tvcatalunya

No hay comentarios: