Joseph Stiglitz, premi Nobel d'Economia el 2001, sosté la tesi que la crisi de Wall Street que està arrossegant el sistema financer i l'economia mundials posa de manifest que el model de fonamentalisme de mercat no funciona. Fins i tot va més enllà quan assegura que l'actual malson econòmic és per als mercats el que la caiguda del mur de Berlín va significar per als països comunistes.
Agosarada o no la seva definició del daltabaix financer, no ha estat l'únic economista o expert a utilitzar les expressions de gros calibre per referir-se al que està passant. Altres premis Nobel d'Economia, com Solow, Nash, Mundell, Phelps, coincideixen a assenyalar que res tornarà a ser el mateix... D'acord..., però en quina direcció? Les fitxes de dominó de la crisi i de la traducció en l'economia real encara no sembla que hagin caigut del tot. Quina afectació final tindrà també per a l'economia espanyola, catalana, l'enfonsament d'aquesta espècie de "casino financer" internacional originat als Estats Units?
Centrat en l'escenari de l'origen de l'actual fallida, els Estats Units, i amb una mirada sobre les seves causes -que han donat lloc a l'explosió de la bombolla inmobiliària- el reportatge "Crisi: i a mi per què m'afecta?" aterra als noms i cognoms, als rostres del victimari social de la crisi. Amb opinions tan autoritzades com les de Satyajit Das, autor de l'assaig "Traders, guns and money", i de Robert Shiller, professor de la Universitat de Yale, i autor del lúcid i premonitori treball "Irracional Exhuberance".
Una "música" que ens comença a sonar massa familiar aquí. De la mà de tres pesos pesants de l'economia a Catalunya i a Espanya -Andreu Mascolell, -Antoni Serra Ramoneda i Antón Costas- tractem de dibuixar els perfils d'aquest malson i la seva repercussió present i futura en la nostra realitat més pròxima.
Más info: tvcatalunya
No hay comentarios:
Publicar un comentario